Bespaar door kritisch naar verzekeringen te kijken 

schuldschaldo verzekering

In tijden van een oplopende inflatie loont het om nog eens kritisch naar de afgesloten verzekeringen te kijken. Zijn deze verzekeringen nodig? Is er sprake van een dubbele dekking, doordat bij meerdere van deze verzekeringen gekozen is voor een aanvullende dekking? Het vergelijken van verzekeringen is de afgelopen jaren makkelijker geworden. Je gebruikt er een online tool voor, die de verschillende opties op basis van jouw input op een rijtje gezet. Een uitvaart verzekering of bijvoorbeeld brandverzekering sluit je vervolgens direct vanuit zo’n tool af. In dit artikel lees je meer over het vergelijken en beoordelen van verzekeringen. 

Sommige verzekeringen zijn verplicht  
Op voorhand valt van een aantal verzekeringen te stellen, dat deze standaard zouden moeten worden afgesloten. Denk bijvoorbeeld aan een schuldschaldo verzekering, welke vaak verplicht wordt gesteld door de bank waar je de hypotheek voor de woning afgesloten hebt. Daarnaast is een brandverzekering voor woningen in sommige delen van België verplicht. Ook een BA-verzekering voor het gebruik van een auto of motor op de openbare weg is verplicht. BA staat hierbij voor Burgerlijke Aansprakelijkheid. Bij het afsluiten van deze verzekering kun je voor diverse aanvullende dekkingen kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een bestuurdersverzekering en een rechtsbijstandverzekering. Het kan de premie van een autoverzekering fors verhogen. Bekijk kritisch, bijvoorbeeld op basis van het aantal gereden kilometers per jaar, of deze aanvullende dekking wenselijk is in jouw situatie. 

Uitvaartverzekeringen voor je nabestaanden 
Verplicht is het afsluiten van een uitvaartverzekering niet. Het kan echter wel verstandig zijn, wanneer je nu al inschat dat de nalatenschap voor je nabestaanden beperkt is. Met een uitvaartverzekering worden de kosten voor de uitvaart tot een vooraf gekozen bedrag vergoed. Kies je hier niet voor, dan dienen deze kosten betaald te worden door de nabestaanden. Dat laatste gebeurt vaak door hiervoor de nalatenschap van de overledene aan te breken. 

Verschillende facultatieve verzekeringen 
Naast de al genoemde verzekeringen bestaan er diverse facultatieve verzekeringen die het overwegen waard kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een woningverzekering, een reisannuleringsverzekering en een hospitalisatieverzekering. Een woningverzekering biedt bescherming aan de eigenaar van een woning bij bijvoorbeeld diefstal van elementen uit de inboedel. Wist je dat je als huurder van een woning verplicht kan worden gesteld om een brandverzekering af te sluiten voor het pand? Soms wordt deze verzekering door de verhuurder zelf afgesloten. Kijk er het huurcontract op na bij het huren van een nieuwe woning

Geplaatst in: page