Dit zijn de nieuwste software-innovaties die je moet kennen

Het tijdperk van automatisering brak jaren geleden al aan, maar komt de laatste tijd steeds meer in een stroomversnelling. Ondernemers die zich bezighouden met productontwerp en -realisatie schakelen meer en meer over op systemen die volledig door middel van computers aangestuurd worden. We spreken in dat geval over computer-aided manufacturing (CAM). De CAM-software zet machines aan het werk om producten te maken met een hoge mate van nauwkeurigheid en precisie.

Controle en snelheid

Moderne machines en softwaretechnologieën hebben ons in staat gesteld om betere onderdelen te maken met steeds meer controle over het hele proces. Met behulp van CAM-software zijn bedrijven in staat om een productmodel, dat gemaakt is met behulp van CAD-software, om te zetten in een taal die door het bewerkingsgereedschap wordt begrepen. Zo kan de productie geheel computergestuurd uitgevoerd worden. Maar het systeem is tot meer in staat. Het ondersteunt de productplanning, ontwikkeling, beheer, opslag en logistiek. Dit maakt het mogelijk om bestaande productieopstellingen te verbeteren en geheel nieuwe opstellingen te ontwikkelen. Het verhoogt de efficiëntie binnen het bedrijf en vermindert verspilling. Ook de energiebehoefte gaat hierbij veelal omlaag en dat laatste is natuurlijk ook voor het milieu een goede ontwikkeling.

Revolutie in 3D-ontwerpen

De term CAD-software werd hierboven al even genoemd. Met behulp van 3D CAD-software ben je in staat om het aloude proces van ontwerpen en ontwikkelen een flinke impuls te geven. Het mooie van deze software is dat je er heel veel tijd mee bespaart, doordat je niet telkens vanaf nul hoeft te beginnen. Het gebruiken van bestaande ontwerpen – of onderdelen daarvan – in een nieuwe toepassing is een fluitje van een cent. Je kunt reeds opgeslagen ontwerpen heropenen en eenvoudig bewerken. Zo kom je in een mum van tijd vanuit de eerste schets naar een volledig driedimensionaal ontwerp. De software is in staat om gecreëerde objecten vanuit alle hoeken te tonen en ook bewegingen te simuleren.

Data importeren

Met behulp van de zogenoemde synchronous technology is het mogelijk om het creëren en bewerken van complexe productontwikkeling sneller en eenvoudiger te maken. Deze krachtige software combineert het gemak en de snelheid van direct modeling met controle van parametrisch ontwerpen. Het zorgt er tevens voor dat geïmporteerde data, bijvoorbeeld aangeleverd door samenwerkingspartners of klanten, eenvoudig kan worden ingelezen en verwerkt. Dat levert voor veel productontwikkelaars veel tijdwinst op, waardoor meer tijd voor het ontwerpen overblijft.